söndag 23 april 2017

Mera pengar till enskilda vägar

Daniel Jensen




Motion indexreglera väghållningsbidrag


I Melleruds kommun finns ett stort nät av enskilda vägar. Vägar som är så långa att de uppbär ett visst statligt stöd men även kortare enskilda vägar som inte kan söka statsbidrag.
Efter att våra kommunala regler gjordes om 1996 så kan de statligt understödda vägarna söka stöd och få kommunalt stöd som är 10% av det statliga. De vägar som inte kan söka statligt stöd för att de är korta och inte har så många åretruntboende vid sina vägar kan söka stöd med 1 kr/meter väg med avdrag för de första 100 metrarna. Bidraget har aldrig indexreglerats sedan starten 1996 vilket gör att stödet har urholkats radikalt. Detta har inte drabbat de vägar som söker kommunalt stöd baserat på det statliga stödet för det har indexreglerats.

Bränslekostnader och löner har nästan dubblerats på dessa 20 år så något borde göras.
Det är angeläget att en kommun även ger bidrag till de vägar som inte kan få statligt stöd. Risken är att fler väghållare än idag stänger sina vägar för allmänheten. Blir stödet för litet anses det inte värt att söka. Den som uppbär offentliga medel för väghållning kan inte stänga av vägen för allmänheten. Detta är ju av stort värde för vår kommun då vi har utvecklad turism och vill öka besöksnäringen.
Första som sista metern av väg är lika dyr att underhålla därför föreslår jag att den regeln tas bort, däremot kan man lägga en gräns på lägsta summa som man administrerar till
exempelvis 150 kr.




Jag föreslår att:

- en utredning görs så man får reda på hur mycket bidraget borde vara om man skulle få lika mycket för pengarna idag som 1996.

- reglerna omarbetas och detta beaktas i nästa budget.

- man skall få stöd från första metern av sin väg dvs att 100 meters regeln slopas.




Daniel Jensen(kd)

lördag 22 april 2017

KD vill inrätta lantmäteritjänst i Mellerud

 
Nedan finns Kristdemokraternas motion i sin helhet



Motion inrätta Lantmäteritjänst i Mellerud 2/17


De senaste åren har handläggningstiden från beställning till lagvunnen handling vid lantmäteriförättningar avsevärt ökat från några månader till uppemot ett år.
Detta är fullständigt oaccptabelt, det hämmar utvecklingen på en ort både vad det gäller byggande och möjligheten till fler fastighetsaffärer.
Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla kommuner är exempel på kommuner i närområdet som har egna lantmätare. Dessa kommunala lantmätare utför hela det praktiska arbetet både i fält och färdigställer handlingar vilka Lantmäterimyndigheten sedan har att komfirmera och registrera. Handläggningstiden skulle på detta sätt väsentligt kunna kortas. Kostnaderna för den som beställer förättningar har ökat kraftigt de senaste åren och det borde finnas mariginaler för att finansiera en sådan tjänst i Melleruds kommun. Det som bör analyseras är hur stor andel av en tjänst man kan behöva och hur den skulle kunna samordnas i en tjänst som bygglovshandläggare eller dyl. Annan kommun i Dalsland skulle kunna vara intresserde så att man eventuellt kunde samverka och anställa en lantmätare gemensamt. Detta bör utredas.
Näringslivet i Mellerud skulle kunna växa mer om inte handläggningstiderna var så långa.


Jag föreslår att:

- Kommunen utreder möjligheten att inrätta en tjänst som lantmätare, antingen som en kombinationstjänst eller i samverkan med annan kommun.



Daniel Jensen(kd)

fredag 21 april 2017

Religiösa hänsyn i kommunens verksamheter

På kommunfullmäktiges sammanträde onsdag 19/4 antogs en ny kostpolicy som skall styra kommunens måltidsverksamhet framöver. I den finns ett antal föresatser och målsättningar, genomgående förnuftiga på alla sätt. Förutom en.
En av målsättningarna var att servera specialkost av religiösa skäl (!) Något som är helt oacceptabelt för oss. Att införa någon form av religiösa hänsyn i samhällsapparaten är inget annat än ett rejält kliv tillbaks i tiden. En förutsättning för ett jämställt välfärdssamhälle är den sekulära staten. I Sverige har vi skakat av oss det religiösa oket sedan länge. Detta samtidigt som vi bevarat den tradition och de värderingar som det kristna arvet gett oss. Nu ställs nya krav, från, för oss "nya" religioner på att vi ska återinföra detta i samhället. Det finns en fara i detta, som borde vara uppenbar för alla.
Vi har sluppit ifrån husförhör och krav på att kunna katekesen i det här landet. Våra kvinnor måste inte täcka sitt hår för att vara anständiga längre och allmogen indoktrineras inte länge från predikstolen. Vi vill inte bidra till en ny religiös inmarsch i vårt samhällsskick. Därför yrkade vi på att målsättningen att servera specialkost skulle tas bort ur policyn. Tyvärr röstade S och C igenom detta ändå, dock med mycket liten marginal, röstsiffrorna utföll med 16-13 till originalförslagets favör. Vi tackar övrig opposition för sitt samlade stöd i denna fråga och kan bara beklaga majoritetens bakåtsträvande inställning i detta.

SD-Mellerud

tisdag 11 april 2017

Motion för bättre information till allmänheten vid fara


Kommunpartiet har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där man vill att kommunen undersöker möjligheten att på ett snabbare och effektivare sätt ut information till allmänheten vid olika typer av incidenter.
Här är motionen i sin helhet:
Säkerhetsmotion 
Motion angående att effektivt nå ut till allmänheten med viktig information vid fara eller indirekta hot.
 I dag har vi, i Melleruds kommun och Sverige, en större hotbild och risk för skada eller olycka än vi hade bara för några år sedan. Om något allvarligt inträffar så är tiden till att informationen når våra medborgare av största betydelse för att minimera skadeverkningarna. Detta görs idag via radio, tidningar, internet och i vissa fall även via televisionen. Detta handlar inte bara om allvarliga olyckor och terrorbrott.
Det kan också vara vid t.ex. problem med dricksvatten som skedde bl.a. i Östersund för några år sedan. I Mellerud hade vi under 2016 ett antal incidenter gällande dricksvattnet. Genom att en tidsförskjutning skedde till det att samtliga i det drabbade området blev informerade ökade riskerna radikalt för att människor och djur skulle bli sjuka. Många nåddes inte alls. Denna tidsrymd vill vi nu genom vår motion minimera.
Vårt förslag är att kommunen ska se över möjligheterna att inrätta en funktion inom krisberedskapen där massutskick via sms och e-post sker till invånarna. I princip har varje svensk mobiltelefon som kan ta emot sms. Detta sätt är därför överlägset andra metoder. Sms i kombination med e-post, tidningar, radio och tv bör man nå i stort sett alla kommuninvånare inom kort tidsrymd. En funktion i detta kan vara att man sektionsindelar kommunen så att utskick går ut till specifika områden. Detta innebär exempelvis att man inte behöver koka vattnet i ett betydligt större område än nödvändigt. Det skapar en trygghet att veta om man är berörd eller ej. Man får även en miljövinst i och med detta förfarande.
Ett exempel är att få dessa listor på mailadresser och mobilnummer upprättade är att man i samband med självavläsningen av vattenmätaren ombeds att ange dessa uppgifter. Även via kommunens hem- och facebooksida borde man också kunna ges möjlighet att ange dessa uppgifter. I och med inrättandet av en sådan här lista kan man självklart snabbt få ut information oavsett vilken krissituation det än gäller.
Kommunpartiet i Mellerud föreslår att kommunen utreder möjligheterna att inrätta system för massutskick via sms och mail för att öka säkerheten för våra medborgare i kommunen.

Kommunpartiet i Mellerud 
Jörgen Eriksson