måndag 22 augusti 2016

"Reglerna är anpassade till kärnfamiljen"


- Dagens regler inom barnomsorgen är anpassade till kärnfamiljen!
Det säger Anette som har en son på 5 år placerad i förskola. Föräldrarna är separerade, men har gemensam vårdnad, eftersom båda anser att pojken har rätt till både sin mamma och pappa. Han är varannan vecka hos respektive förälder.
- Tyvärr är kommunens regler skrivna så att han kommer i kläm om någon av oss är ledig under den andres vecka. Då får han inte vara i förskolan, utan måste vara hos den lediga föräldern.

Kommunens regelverk säger följande:
"Barnomsorgsplatsen får nyttjas under vårdnadshavarnas arbetstid och/eller studietid, restid och under sovtid i samband med skiftarbete."

Skulle alltså någon av föräldrarna behöva vara ledig under den andres vecka, försvinner rätten till plats i förskolan. Under två veckors semester skulle den ene föräldern missa en hel vecka med sonen.
- Alternativet är förstås att ordna privat barnomsorg vid sådana tillfällen, men det är inte alltid så lätt. Inte säkert att det finns släktingar och vänner på orten som kan ställa upp.
Nu är det i Anettes fall bara 6 kilometer mellan mamman och pappan. Båda har bil, så praktiskt sett är det inte svårt hämta eller köra pojken. Men för andra kan avståndet vara mycket längre och de praktiska problemen större.
- Det krävs god kommunikation och bra samarbete om det ska fungera mellan oss två vuxna när vi tvingas att rubba på vår uppgörelse om vem som har ansvaret för sonen under vilka veckor på året, säger Anette. Vidare så drabbar det sonen så att han mår dålig av situationen. Trots att han bara är fem år så är han väl medveten om i fall det är mamma- eller pappavecka och han protesterar högljutt mot att vi rubbar hans rutiner. Från hans sida blir det skrik, smäll i dörrar och tårar vilket skär i mamma och pappas hjärtan.

Anette förstår inte varför kommunen inte kan anpassa sitt regelverk även för de föräldrar som har barn med delat boende. Nuvarande regeltolkning är i hennes tycke anpassad efter en kärnfamilj där båda föräldrarna bor tillsammans med barnet. 
Pojken har en plats i förskolan. Det finns där oavsett om han är där heller inte. Personalen finns också där oavsett. Kommunens besparing med nuvarande regler är den mat pojken ska ha (20 kr?)

Det är kommunen själv som bestämmer reglerna. Andra kommuner har gjort en annan tolkning. T ex:
Örebro
"Växelvis boende Vid gemensam vårdnad och växelvis boende hos båda vårdnadshavarna har barnet rätt att vistas inom barnomsorgen utifrån den vårdnadshavares behov av omsorg där barnet för tillfället vistas."
Göteborg
"Vid växelvis boende har barnet rätt till omsorg utifrån respektive förälders omsorgsbehov. Ett barn har inte rätt till två förskoleplatser."
Karlstad
 "Vid Semester/ferier/annan ledighet Under förälders huvudsemester, ferier och vid längre ledighet ska även barnet vara ledigt från förskola/pedagogisk omsorg. Vid gemensam vårdnad/växelvis boende är regeln den att barnets närvaro följer den vårdnadshavare vars platsvecka det är."
Anette har varit i kontakt med kommunens barnomsorg, men där har man bara hänvisat till nuvarande regler.
Kommentar:
Spontant säger jag bara "Gör om gör rätt"! Kommunens barnomsorg ska anpassas till barnens behov i första hand. Kärnfamiljen finns inte alltid på plats. Det är inte bara i Anettes fall som föräldrarna har separerat. När man då i bästa samförstånd hittar en lösning för pojkens bästa, är det kommunens skyldighet att hjälpa till så det fungerar så smärtfritt som möjligt.
Allvarligt talat förstår jag inte problemet för kommunen?
 Christer Andersson



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar