måndag 31 oktober 2016

Frågor och svar kring nybyggnation vid Näs Sannar


27 personer har åsikter om det planprogram som tagits fram för en nybyggnation av 20 enbostadshus vid Näs Sannar. Det är LE-Bygg som vill köpa och exploatera det markområde kommunen en gång fick i gåva av en privatperson.
 
Yttrandena har sammanfattats av byggnadskontoret i följande punkter, med svar från byggnadsnämnden:
1: Tiden för att lämna in yttranden på planprogrammet har varit för kort (5 veckor), borde vara minst 2 månader med tanke på semesterperioden.
Svar:  Kommunen har för det aktuella området vid Östra Järn valt ett s.k. utökat standardförfarande vilket innebär att planprocessen inleds med att ett översiktligt planprogram tas fram, som myndigheter och sakägare får yttra sig om. Det innebär att berörda sakägare får totalt tre tillfällen att framföra sina synpunkter. 

2: Melleruds kommun har fått fastigheten Östra Järn 1:73 som en gåva från en privatperson. Uttryckte givaren några intentioner för markens användning i gåvobrevet?
Svar:  I gåvobrevet finns inget önskemål om hur marken ska användas

 3. Hur kommer säljförfarandet av marken att ske? Hur sker värdering av marken?
Svar: Denna fråga har egentligen inget med planprocessen att göra, men upplysningsvis anlitar  kommunen två av varandra oberoende mäklare som får i uppdrag att värdera marken. Denna värdering bestämmer priset för marken. Den som först har anmält intresse för att köpa och utveckla området i överensstämmelse med Översiktsplanen, erbjuds då att förvärva marken. Om denne avstår från att köpa går erbjudandet till näste som har anmält intresse o.s.v.

4. Vem står bakom planprogrammet?
Svar: Initiativet till att bygga enbostadshus i Östra Järn kommer från LE-Gruppen i Mellerud. Planprogrammet är också framtaget av LE-Gruppen genom Leif Svensson. Byggnadsnämndens personal har granskat och jämfört planprogrammets intentioner med kommunens Översiktsplan.

5. Saknas skäl för att upphäva strandskyddet i planområdet. Begreppet LIS är inte förklarat i planprogrammet
Svar:  LIS är en förkortning av Landsbygdsutveckling i strandnära läge. Begreppet infördes i strandskyddslagstiftningen 2009 och är en möjlighet för glesbygdskommuner att i sin översiktsplan peka ut områden i strandnära lägen som är lämpliga för utveckling av landsbygden. Om ett område är utpekat som LIS-område i översiktsplanen finns ytterligare skäl, förutom de sex standardskälen, att bevilja dispens från strandskyddet enligt Miljöbalken. I Översiktsplanen för Melleruds kommun finns 8 stycken områden utpekade som LIS-områden, däribland Näs Sannar. Områdets lämplighet som LIS-område har behandlats vid framtagandet av Översiktsplanen som i enlighet med Plan- och bygglagen har varit ute på samråd och granskning hos myndigheter, kommuninvånare och fastighetsägare under 2009 -2010.

6. Stor risk att allmänhetens tillgång till den kommunala badplatsen försämras med ny bebyggelse i området, befarar att badplatsen ”privatiseras”. Andra befarar att badplatsen blir ”överbefolkad” om ny bebyggelse uppförs i dess närhet.
Svar:  Allmänhetens tillgång till den kommunala badplatsen får på inget sätt försämras, utan gärna förbättras genom t ex bättre parkeringsmöjligheter. Byggnadsnämnden kommer att uppmärksamt bevaka denna fråga under den fortsatta planprocessen

7. Den tänkta bebyggelsen i områdets sydvästra del kan hämma utvecklingen av jordbruket och dess gårdsbildning på fastigheten Östra Järn 1:12.
Svar:  I Översiktsplanen för Melleruds kommun har gjorts en avvägning mellan olika intressen om hur marken i kommunen ska användas. För jordbruksområden gäller att ny bebyggelse i första hand ska förläggas i anslutning till befintlig bebyggelse. Inom ca 120 m från gårdsbyggnaderna på fastigheten Östra Järn 1:12 finns sedan länge bostadsfastigheter, varför nya bostäder på ungefär samma avstånd inte kan anses påtagligt förändra villkoren för jordbruksverksamhet på fastigheten. 

8. Det natursköna området med dess rika djur- och fågelliv kommer att påverkas negativt av ytterligare bebyggelse i området. Områdets karaktär ska behållas så mycket som möjligt.
Svar:  Djurlivet i området är i viss mån redan idag påverkat av den befintliga bebyggelsen, varför en komplettering med ca 20 stycken enbostadshus mellan vägen och befintlig bebyggelse i strandzonen endast marginellt påverkar djur- och fågellivet i området. 

9. Befintliga bostadsfastigheter som ligger mellan planområdet och stranden är i högsta grad direkt berörda av planprogrammets intentioner, och inte indirekt berörda som påstås i planprogrammet.
Svar:  Byggnadsnämnden instämmer i denna synpunkt och anser liksom Länsstyrelsen och Lantmäteriet att fastigheterna Östra Järn 1:72, 1:74, 1:75, 1:76 ska ingå i detaljplanens planområde. 

10: Vägen ut till Näs Sannar (2171) har för låg standard för att klara av trafiken från ytterligare 20 enbostadshus.
Svar:  Byggnadsnämndens uppfattning är att standarden på vägen 2171 klarar av den måttliga ökningen av trafikmängden som ca 20 stycken enbostadshus ger upphov till. Trafikverket har inga erinringar om vägens kapacitet i detta aktuella ärende. 

11.Avloppet från den nya bebyggelsen bör ske till det kommunala ledningsnätet istället för anslutning till ett miljöstörande minireningsverk.
Svar: Hur avlopp från den nya bebyggelsen ska omhändertas ska utredas vidare i den fortsatta planprocessen. Flera tänkbara lösningar finns, där minireningsverk är ett av flera alternativ. Utredningen bör även omfatta hur avlopp från befintlig bebyggelse ska omhändertas i framtiden.

12.Onödigt att bygga ut området med så många hus när det finns gott om osålda och sjönära tomter i Vita Sannar och Sunnanå.
Svar:  Kommunen värnar om den fria företagsamheten och ser positivt på företag som vill satsa i kommunen. Om en privat exploatör, väl medveten om konkurrensen på marknaden, tror på ett bostadsprojekts bärkraft, ser kommunen ingen anledning att ifrågasätta projektet.

Byggnadsnämnden har gjort följande sammanfattning inför det fortsatta planarbetet:

- Anslutning från planområdet till väg 2171 måste utformas så att minst 170 m fri sikt erhålls åt båda håll.
- En bullerutredning skall tas fram.
- Planområdet skall utökas till att även omfatta fastigheterna utmed strandzonen.
- Valet av enskilt huvudmannaskap skall motiveras.
- Befintlig elkabeldragning i området skall läggas in som ett u-område, om det kommer att ligga inom kvartersmark.
- I planområdets norra hörn skall ett E-område läggas in för en framtida nätstation. - Tillsammans med kommunen skall en avloppsutredning tas fram.

Byggnadsnämndens protokoll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar