Vid årets sista möte med kommunfullmäktige ägde den stora debatten rum innan mötet formellt började. Debatten handlade om ifall mötet skulle få videofilmas eller inte. Om detta fanns olika åsikter, men fullmäktige beslutade att mötet skulle få filmas.
Bakgrunden var en motion från Daniel Jensen (kd) om att fullmäktiges sammanträden, som är offentliga, skulle videosändas. Motionen bifalls av fullmäktige. Enligt beslutet skulle detta komma igång innan årsskiftet 2017. Utvärdering skulle ske efter 10 månader.
Inför årets sista sammnträde hade fortfarande inget hänt, tog Jensen tillsammans med Jörgen Eriksson, kommunpartiet, upp frågan med ansvarig tjänsteman. Denne meddelade att man inte brytt sig om att följa fullmäktiges beslut, eftersom det skulle kosta 10 000 kronor per direktsändning.
- Vi blev ganska frustrerade över att det inte ens kommit igång något som liknar en sändning, säger Jörgen Eriksson. Blir det för dyrt att direktsända, får man väl gör något billigare och enklare.
Jensen och Eriksson tog helt sonika med sig en videokamera till mötet, som man monterade upp framför talarstolen och presidiet. Man begärde sedan att få filma mötet. Detta tog ledamöterna på sängen och en viss frustration uppstod. Inte minst kommunalrådet Tommy W Johansson (s) blev upprörd. Han undrade med vilken laglig rätt enskilda ledamöter kunde få filma och sända fullmäktiges sammanträden. Hans uppfattning var att man inte fick filma utan tillstånd.
Tony Johansson (mp) påpekade att det
finns prejudicerande rättsfall som visar på att man inte kan
förbjuda filmning på ett kommunfullmäktigemöte, om det inte förekommer
särskild hotbild. Kommunfullmäktige i Mellerud har därtill beslutat och
offentligen anslagit beslutet att mötena ska filmas. Därtill har den
offentliga kommunikationen varit att detta skulle ske när KF flyttade
tillbaka till det nyrenoverade tingshuset.
Det prejudicerade rättsfallet handlade om att en ledamot från Ölandspartiet blev stoppad från att filma ett sammanträde och fick rätten på sin sida, att både filma och direktsända.
Nu beslutade fullmäktiges presidie att fullmäktige skulle besluta om filmning eller inte. Det blev också ett enhälligt beslut att så fick ske.
Nu handlade det denna gång inte om någon direktsändning, utan en vanlig videoinspelning, som nu finns hos kommunen, men som av någon märklig anledning ännu en vecka efter sammanträdet inte har publicerats.
Sedan finns det all anledning att ifrågasätta varför inte det skett en återrapportering till fullmäktige om kommunledningen inte avser att genomföra ett fullmäktigebeslut?