torsdag 30 juni 2016

43 kan få del av lärarlönelyftet



Lärarlönelyftet är en statlig satsning för att skolhuvudmännen ska kunna ge en löneökning till särskilt kvalificerade lärare, förskollärare och fritidspedagoger. Syftet är att öka läraryrkets attraktionskraft och därigenom förbättra resultaten i skolan. Medlen för Lärarlönelyftet, 3 miljarder kronor årligen, räcker till löneökning för cirka 60 000 lärare.

För Melleruds del är det 43 lärare som anses motsvara kraven för att få del av löneökningen. Den kommer att ligga på 1 000 till 5 000 kronor per månad, med ett snitt på minst 2 500 och högst 3 500 kronor. Naturligtvis kan man välja att ge samtliga lika mycket.
Efter förhandlingar med facket har man för Melleruds del kommit fram till att lärare anställda under senaste året inte ska omfattas av lyftet.
För att vara kvalificerad måste läraren vara legitimerad. Ytterligare fyra kriterier att satts upp av Skolverket. Läraren ska ha:
 
  • tagit särskilt ansvar för att utveckla undervisningen genom kollegialt lärande i former som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet,
  • med stöd av formell utbildning på avancerad nivå utöver lärarexamen eller förskollärarexamen förbättrat undervisningens innehåll, metoder och arbetssätt,
  • tagit särskilt ansvar för att stödja lärar- eller förskollärarstudenter och kollegor som är nya i yrket eller tagit särskilt ansvar för att utveckla ämnen eller ämnesövergripande områden, eller
  • tagit särskilt ansvar för särskilt komplicerade undervisningssituationer.
 Det är huvudmannen, alltså skolledningen som bestämmer vilka anställda som uppfyller kriterierna  och som får löneökning genom Lärarlönelyftet.

Mer om Lärarlönelyftet

onsdag 22 juni 2016

Sverigedemokraterna vill reservera bostäder till svenskfödda


I en motion till kommunfullmäktige vill Sverigedemokraterna att en del av kommunens bostäder reserveras till svenskfödda. Man vill att tjänstemännen tar fram en lämplig procentsats och geografisk fördelning, samt utreda hur detta går att genomföra juridiskt.

Vi har bl a här på Mellerud1 redogjort för bostadssituationen i Mellerud med avsaknad av bostadsförsörjningsprogram och lång bostadskö. Detta är något SD också för fram i sin argumentation. Bygga nya bostäder är ett måste, alla skall ha någonstans att bo. Från partiets sida är man dock övertygad om att eventuellt nybyggda bostäder i första hand kommer att fyllas med nyanlända.
"Det är vårt ansvar att förse våra medborgare med bostäder till en rimlig kostnad. Läget är inte som det en gång var, då det var lätt att få tag i en lägenhet till en rimlig kostnad."
Bristen på bostäder stoppar också upp den bostadscirkulation som normalt brukar förekomma, från lägenhet till villa, tillbaka till lägenhet i takt med familjeförhållande, ålder och hälsa.
För att motverka undanträngningseffekter i invandrings spår och undvika segregation, vill SD att delar av det kommunala fastighetsbeståndet reserveras till svenskfödda.


måndag 13 juni 2016

Aktuella asyl-, flykting- och integrationsfrågor

Rakt upp och ner ur Kommunstyrelsens protokoll 2016-06-08

Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsen godkänner redovisningen. Sammanfattning av ärendet Socialchefen, kultur- och utbildningschefen, administrative chefen, ekonomichefen och kommunchefen informerar om aktuella asyl-, flykting- och integrationsfrågor:

• Migrationsverkets information om nya asylboende Kommunchefen informerar om att följande anläggningar i kommunen tilldelas ramavtal - Bolstads församlingshem, Håveruds Hotell, Kroppefjäll, Erikstad och Björkebäck.

• Lagen om bosättningen – kommunens ansvar Kommunen ska ta emot tio flyktingar enligt denna lag i år. De har uppehållstillstånd och ska ha lägenheter i kommunen. Kommunen hyr lägenheterna åt dessa för att de inte ska behöva vänta på boende och personerna betalar hyran till kommunen.

• Arbetsmarknadsenheten 410 kommunplacerade för närvarande som är inskrivna. Dessa har ett eget boende i kommunen s.k. EBO. Största inflödet var i januari och maj.

 • Socialnämndens verksamhet En ny asylsökande har kommit under våren. Ensamkommande barn har placerats i kommunens egna boende och på HVB ute i landet. En del av dessa kommer inte att få stanna. Kommunens kostnader för försörjningsstöd har ökat på grund av flyktingströmmen.

• Kultur- och utbildningsnämndens verksamhet Hälften av nyanlända elever går i 10% av landets skolor. Konstant ökning av elever i kommunens skolor. Stora bekymmer att få plats för dessa. Tre extra klassrum har färdigställts på Rådaskolan. Två moduler i anslutning till Lunden. Tallåsen har tagits i bruk. Ny femårsklass i Dals Rostock. Svårt att rekrytera lärare. Obehöriga lärare och annan personal måste tas in för att klara verksamheten. Oerhört svårt att klara verksamheten om den stora tillströmningen fortsätter. Krav på att erbjuda skola inom tre månader. Ingen kö till SFI för närvarande. Behov finns att dela på IM-utbildningen som idag har 80 elever.

torsdag 9 juni 2016

Sex asylboenden i Melleruds kommun

Migrationsverket ska kvalitetsgranska möjliga asylboenden i Melleruds kommun.
Migrationsverket avser att teckna ramavtal för sex anläggningar i kommunen, de
omfattar 570 platser. I Melleruds kommun kommer följande anläggningar att tilldelas ramavtal: Bolstad församlingshem, Håveruds hotell, Kroppefjäll (två anläggningar), Eriksdalsboende samt Björkebäck i Dalskog.
Avtalsspärr råder mellan 1 juni till och med 13 juni, under den perioden kan leverantörer överklaga tilldelningsbesluten.
När avtal tecknats påbörjar Migrationsverket besiktningar på plats för att se om fastigheterna uppfyller kraven. Först därefter kan ett ramavtal bli aktuellt om Migrationsverket har ett fortsatt behov av tillfälliga boendeplatser.
Avropsavtal kan tecknas av Migrationsverket från och med 21 september.
I brevet från Migrationsverket står att man i så god
tid som möjligt kommer att informera berörda kommuner när man öppnar eller
stänger befintliga asylboenden

(Melleruds Nyheter) Sidan 22

fredag 3 juni 2016

Socialförvaltningen ett läckande skepp



Socialförvaltningen kan ses som ett läckande skepp på grund av bristande underhåll och fulltalig besättning. Nye socialchefen Anders Asplund har nu att först täta hålen så gått det går och få skeppet på fast kurs. Det är ett tufft jobb han har framför sig vilket framgår av en tjänsteskrivelse till socialnämnden och som nu ska behandlas av kommunstyrelsens arbetsutskott.
Ett förväntat budgetunderskott på 10,4 miljoner kronor är inte det värsta. Det stora problemen finns på personalsidan, där strömavhoppen avlöst varandra, både bland personal och chefer. Av 26 budgeterade tjänster är bara 14 besatta. För att klara den lagstadgade myndighetsutövningen, har man tvingats anlita konsulter, 4,5 tjänst, till höga kostnader. Plus externa utredare,för särskilda ärenden. Trots brist på egen personal, blir kostnaderna totalt sett högre än budgeterat.
I pengar handlar underskottet till stor del om placering av barn, unga och vuxna på institutioner. Även försörjningsstödet har blivit högra än budgeterat. Detta är i och för sig kostnader som är svåra att förutse och där pengar måste fram, oavsett vad som budgeterats.
Ytterligare kostnadsökningar på 2,5 miljoner rör hemsjukvården, Fagerlids demensboende och Bergs korttidsboende.
Asplund konstaterar att förvaltning haft stora arbetsmiljöproblem. Under 2015 slutade 14 medarbetare och 9 anställdes, vilka de flesta redan slutat. Slitningarna och interna strider gjorde att förvaltningen var utan chefer under en stor del av 2015. Mycket av fungerande rutiner och riktlinjer försvann.
En tidigare pensionerad förvaltningschef kallades in för att försöka styra upp verksamheten. I oktober tillträdde Anders Asplund sin tjänst.
Hans första åtgärd var att anställa en en ansvarig chef för de mest havererade verksamheter. En tillsättning som inte heller föll alla i smaken.
Uppsägningar har fortsatt under vintern och våren och arbetsmiljön har inte blivit bättre. Förutom inre slitningar, har inte den stora tillströmningen av flyktingbarn, framför allt ensamkommande flyktingbarn gjort situationen bättre, tvärtom.
Rekrytering av ytterligare chefer ska förhoppningsvis bidra till att styra upp verksamheterna igen. Ännu väntar man dock på resultat.
Asplund konstaterar att det är svårt att rekrytera personal inom de aktuella områdena, speciellt socialsekreterare.
Asplund sticker inte understolen med att man har jätteproblem intern, som man måste komma tillrätta med för att få en fungerande verksamhet. Det handlar om strategi för rekrytering och behålla personal, samarbete personal – ledning, kompetens, givna strukturer, samarbete med andra och fungerande hemmaplanslösningar.
  • Med tanke på de processer som pågår i verksamheten idag, sjukskrivningar, anmälningar till arbetsmljöverket, förhandlar med fack om uppsägningar och miljön, samt svårigheter med rekrytering, är det i princip ens möjligt att tro något om budget för 2017
Hemtjänsten
När det gäller kostnaden för hemtjänsten konstateras att denna varit underbudgeterade under en följd av år. 2016 påfördes man extra anslag med 5 miljoner kronor. Bokslut för 2015 visade ett underskott på 5,7 miljoner.
Att man inte kan hålla budget tillskrivs till stor del ökad dubbelbemanning för att klara tunga lyft, förflyttning vid svår smärta, åtgärder vid larm, samt säkerhet i vissa fall och palliativ vård.
Dubbelbemanningstimmarna ligger på cirka 1000 timmar i månaden, vilket motsvarar 6 heltiden.
Bilkörningen ökar kraftigt. Under 2016 beräknar man att personalen kommer att köra över 50 000 mil! Det innebär cirka 12 000 timmar i bilen. Denna tid motsvarar drygt 6 årsarbetare.
En hemvårdschef kommer att anställas för att avlasta enhetschefen.
Han noterar samtidigt att äldrevården får mycket beröm av brulkare och anhöriga.
Bergs korttidsboende beräknas få ett underskott på 500 tkr beroende på överbeläggning Fagerlidshemmet har därför tagits i anspråk även för korttidsboende, vilket har inneburit personalförstärkningar.
Det finns alltså en hel del att ta tag i, inte bara för socialchefen, utan även personal och politiker för att få skutan sjöduglig igen