onsdag 30 mars 2016

Socialdemokrater och centerpartister vill inte att grannar ska höras i Ängenäsärendet!



Vid byggnadsnämndens senaste sammanträde var åter den kontroversiella nybyggnationen på Ängenäsområdet med på dagordningen. Där blev det nu en votering om ett förslag att grannarna skulle ges tillfälle att framföra sina synpunkter på byggplanerna. Med röstetalet 4-3 röstades ett förslag från Jörgen Eriksson (kim) ner.
De som inte vill lyssna på berörda grannar är Kent Bohlin (s), Johnny Stücken (s), Lars-Olof Andersson (c) och Karin Hilmér (c). För förslaget är förutom Jörgen Eriksson nu också Anette Levin (l) och Ronny Westerlund (m). Dessa tre reserverade sig också mot beslutet att inte höra berörda grannar.

Att frågan åter var med på dagordningen berodde på otydligheter vid nämndens tidigare beslut. Mellerud1 skrev tidigare om den totala förvirring som rådde efter nämndens förra möte, där man kunde undra om nämndens ledamöter varit på samma möte. Som ett resultat av hur protokollet skrivits efter mötet, överklagades beslutet till förvaltningsrätten av Jörgen Eriksson, kommunpartiet.
På grund av otydligheter i det justerade protokollsbeslutet, där beslutsgången saknades, upphäver byggnadsnämnden beslutet. Nämnds beslut om bygglov senareläggs”, stod det i kallelsen till mötet.
Det var också en enig nämnd som beslutade att upphäva beslutet, vilket gör att ett sådant tidigast kan tas vid nästa nämndsammanträde.
Jörgen Eriksson menade att det nu fanns tid att ta del av vad berörda grannar tycker i ärendet. Han gjorde därför ett tilläggsyrkande om detta. Kent Bohlin å sin sida yrkade på att Erikssons yrkande skulle avslås.
För att undvika det tjafs som blev vid det tidigare mötet yrkade Eriksson nu på votering. Nu finns en voteringslista i protokollet. Yrkandena framgår också klart och tydligt, vilket inte heller var fallet senast.
Ärendet väntar nu på ett beslut om sammanslagning av det tre tomterna hos Lantmäteriet och att detta ska vinna laga kraft. Om Lantmäteriet godkänner sammanslagningen och detta beslut inte överklagas, kan beslut fattas vid närmast kommande nämndsammanträde. Dock kan även ett beslut i nämnden också överklagas.
Man kan nog med fog säga att ett ärende som var tänkt att gå som tåget, mer och mer liknar den svenska tågtrafiken, förseningar och inställda avgångar.....

Fotnot: Förvaltningsrätten behandlade aldrig Jörgen Erikssons överklagan

måndag 21 mars 2016

Byggnadsnämnden backar om bygglov på Ängenäs


Vid morgondagens sammanträde förväntas byggnadsnämnden upphäva beslutet att delegera till bygglovshandläggaren att bevilja bygglov för det omdiskuterade nybygget på Ängenäsområdet. Anledningen är att beslutet inte togs på rätt sätt.
- Vi ska göra om och göra rätt, säger nämndens ordförande Karin Hilmér (c) till TTELA.
Mellerud1 skrev om den totala förvirring som rådde efter nämnden förra möte, där man kunde undra om nämndens ledamöter varit på samma möte. Som ett resultat av hur protokollet skrivits efter mötet, överklagades beslutet till förvaltningsrätten av Jörgen Eriksson, kommunpartiet.
-Varken mitt yrkande på återremiss och att grannarna skulle höras, eller Kent Bohlins (s) yrkande om att ärendet skulle avgöras samma dag fanns med i protokollet.

Efter kontakter med kommunförbundets jurist har man nu kommit till insikten att det är bättre att förekomma än förekommas och föreslår att beslutet ska upphävas.
På grund av otydligheter i det justerade protokollsbeslutet, där beslutsgången saknades, upphäver byggnadsnämnden beslutet. Nämnds beslut om bygglov senareläggs”, står det i kallelsen.
- Ledamoten Jörgen Eriksson har anmält till förvaltningsrätten att protokollet inte var tillräckligt tydligt skrivet och skulle ärendet gå dit vet vi inte hur lång handläggningstiden blir, säger Karin Hilmér till tidningen.
Nu finns Erikssons överklagan redan hos förvaltningsrätten, men det är troligt att handläggningstiden förkortas om nämnden självmant rättar till beslutet.
-Vi hade en omröstning där frågan var om ärendet skulle återremitteras eller tas vid sittande bord. Omröstningen gav 6-1 till att beslutet skulle tas vid sittande bord. Så här i efterhand borde det förts in i protokollet att vi hade en omröstning, säger Karin Hilmér.
Vad som inte finns med i Erikssons överklagan är att det int verkar ha fattats något beslut i frågan. Det enda man röstade om var om frågan skulle avgöras vid sittande bord eller inte. Man glömde sedan bort att fråga om nämnden beslutade enligt föreliggande förslag. Nu blir det tillfälle att rätta till denna blunder också

Det känns bra att cirkusen i samband med mötet och efter mötet rättas till. Inte minst känns det bra att de källor Mellerud1 hade visade sig vara de riktiga. Varför vissa ledamöter drabbades av kollektiv minnesförlust är däremot fortfarande märkligt.

Mellerud1:


torsdag 17 mars 2016

Kommunens ansvar att folk har nånstans att bo

I kvarteret Järven planerar kommunen bygga 20 lägenheter

Att det finns bostäder till kommuninvånarna är kommunens ansvar. Det betyder inte att man måste bygga i egen regi eller genom egna bostadsbolag, men var ansvaret ligget är tydligt.
Frågan är högaktuell i Mellerud med en bostadskö på cirka 500 personer. En debatt förs också kring hur behovet bäst tillgodoses.

Kommunens ansvar och befogenheter regleras bl.a. i tre ramlagar och i lagen om kommunens bostadsförsörjningsansvar. (SFS 2000:1383)
De tre lagarna är:
Kommunallagen (SFS 1991:900)
som bl.a. ger kommunen rätt att skapa och driva bostadsföretag (Melleruds Bostäder)
Plan- och bygglagen (SFS 1987:10)
som bl.a. genom planmonopolet och markanvändning ger kommunen ansvar för att goda boendemiljöer skapas;
Socialtjänstlagen (SFS 2001:453)
som bl.a. genom regeringsformens bestämmelser ger det allmänna ansvar för den enskildes rätt till bostad.

För bostadsplaneringen har kommunen i tre övergripande verktyg. Det är översiktsplanen, detaljplaner och ett bostadsförsörjningsprogram.
Översiktsplanen är som framgår av namnet en övergripande plan, som pekar ut vad marken i kommunens ska användas till, vilket förutom bostäder kan vara för t ex industri, rekreation eller naturreservat.
Detaljplanerna styr vilken byggnation som får finnas inom olika områden. Frågan är ju aktuell genom debatten kring den omstridda byggnationen på Ängenäsområdet. Det finns många detaljplaner i kommunen. De äldsta är från 1924, men när det gäller de gamla planerna handlar det om etablerade bostadsområden sedan den tiden, t ex det mellan tomtemuseét och Storgatan.
Den som är intresserad av hur detaljplanerna för olika områden ser ut, kan hitta detta på kommunens hemsida, länk direkt till planerna finns längst ner på sidan. Här finns kartor och planbeskrivningar, men även översiktsvyer. Mycket bra och lättanvänt verktyg även för en novis.

Inaktuellt
Kommunens bostadsförsörjningsprogram sträcker sig från 2011 – 2016 och är inaktuellt, eftersom utvecklingen gått i annan riktning än vad som förutspåddes när det upprättades. Egentligen hade det ändå varit ett alldeles utmärkt redskap om man följt lagen och uppdaterat det varje år.
Enligt lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar ska fullmäktige varje år anta rikt-
linjer för bostadsförsörjningen. Portalparagrafen stadgar att kommunen ska planera bo-
stadsförsörjningen för att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder
och för att främja att ändamålsenliga åtgärder för bostadsförsörjningen förbereds och genomförs”

När programmet upprättades var befolkningsutvecklingen negativ och föreslagna åtgärder handlade mycket om vad man kunde göra för att bryta trenden. I programmet räknar man inte med att bygga några bostäder i kommunal regi, vilket inte heller skett sedan 2006, då 38 lägenheter byggdes i kvarteret Kransen i centrum av tätorten.
Kommunen sade sig ha mycket god ”beredskap” och kort planeringstid när det gäller nybyggnation av både bostäder och lokaler för företag. Ett flertal områden fanns redan planerade.
I programmet finns dock inga konkreta uppgifter om var denna nybyggnation planeras, om man tänker sig bygga i kommunal regi.
Samma argument upprepas nu av kommunens majoritet (s) och (c). I kvarteret Järven mellan Långgatan och Järnvägen finns i detaljplanen inritat ytterligare fyra hyreshus. Översiktsplanen säger dock att inga bostäder får byggas närmare järnvägen än 100 meter av säkerhetsskäl, vilket torde innebära att två av husen faller bort
Det är också i här som man nu planerar att i år uppföra 20 lägenheter. Uppdraget ligger hos Melleruds Bostäder.
Nu finns ju också plats där Torstenssonhusen tidigare fanns, men där finns såvitt bekant inga färdiga planer.
I programmet har man skrivit följande och frågan är i vilken utsträckning man levt upp till detta?

Viktiga utmaningar i nuläget
1. Använd en utvecklad boendeplanering som ett redskap i kommunens övergripande strategiska planering.
2. Främja så långt man förmår verksamhet inom byggsektorn. Med syftet att bl.a. motverka en för stor nedgång av produktionsresurserna under nuvarande svaga marknad eftersom det medför betydande svårigheter och stora kostnader att starta om när konjunkturen väl vänder.
3. Sök upprätthålla ett bostadsbyggande med sådan omfattning och sådant innehåll att
låsningar inom bostadsmarknaden motverkas. Underlätta för att en tillräcklig omsättning av bostäder äger rum i beståndet så att hushållen kan anpassa sina förändrade bostadsbehov.
4. Uppmärksamma behov och främja anskaffningen av lämpliga bostäder för grupper som
själva inte förmår göra sig gällande på bostadsmarknaden.

Spontant känns det som den kommunala aktiviteten inom området varit mycket begränsat de senaste 10 åren. En del privata initiativ har tagits, men det känns som man står ganska tomma inför de utmaningar som nu väntar. Och nya detaljplaner är inget man snyter ur näsan.

Christer Andersson


 Vi har 730 personer registrerade i vår bostadskö. Flest i Mellerud men det börjar även bli
ganska många i Åsensbruk och Dals Rostock. Hur mycket ”luft ” det är i kön är svårt att säga.
Många nyanlända är registrerade i många kommuner har vi förstått och bosätter sig där de
först får en egen lägenhet.

Mvh
Solveig Ågren Källén


Christer Andersson

Länkar:




tisdag 15 mars 2016

Debatt: Svar på "Nonsens och rent förtal"


Herrarna Gunnar Karlsson (c) och Tommy W Johansson (s) använder brottsvokabulär (förtal) när de försöker bemöta vår kritik av deras senfärdighet för fler lägenheter i Mellerud.  Detta visar bara på hur pressade de är, men har man inte åstadkommit något på över ett års regerande så är läget prekärt.  Avsaknad av tempo gör att inte heller på tvåårsdagen kommer man ha fler lägenheter än när man tillträdde, utan färre.
I kommunstyrelsens arbetsutskott har dessa renoveringsplaner redovisats vid flera olika tillfällen bl.a. 19 november 2013, 28 januari och 25 mars 2014. 
Den minnesgode kommer ihåg att det skrivits flera gånger i Melleruds Nyheter,
9 och 30 april 2014 där olika förslag presenterades. Det var inte bara lägenheter utan mycket mer bl.a. en aktivitetsarena mitt emot Fagerlidsskolan. Det är dessa planer som vi anser ha begravts långt ner i någon byrålåda i kommunhuset.
Vi vill informera Melleruds kommuns invånare om att ovan nämnda herrar glider rejält på sanningen då man skriver om "utdömda fastigheter". Vi skulle önska att ni visar protokoll där myndighet dömt ut dessa fastigheter innan ni fortsätter att sprida ej vederhäftig information.

Fastigheterna i kvarteret Ugglan är i sämre skick idag än när de köptes. Dock är stommarna rejäla och skulle kunna renoveras och ge tillbaka lite av de 15 miljoner som redan gått åt. Kan man få statliga medel till renovering är det mycket bättre att kommunen gör detta än om Bert Karlsson m.fl. kammar hem massa ­pengar.
River man de sista 48 lägenheterna i området så har man plöjt ner nästan 20 miljoner på kvarteret och har inget mer än 3,3 ha råmark kvar. Detta är ekonomiskt sett det allra största fiasko som Melleruds kommun genomlevt.
Vi behöver fler lägenheter inte färre och majoritetens ekvation är olöslig. Riva 108 lägenheter och bygga 20 och tro att man har fler.

Daniel Jensen Tony Johansson   Pål Magnussen  Jörgen Eriksson
Kd                     Mp                        V                       KiM

Tidigare debattartiklar:
Renovera Torstenssonshusen
Nonsens och rent förtal

torsdag 10 mars 2016

”Nonsens och rent förtal”


Nonsens att renovera Torstenssonshusen

Kommunens majoritet, (s) och (c) har svarat på fyra oppositionspartiers förslag att renovera Torstenssonshusen för att snabbt klara den akuta bostadsbristen i Mellerud. Förslaget avvisas som ren nonsens. Att påstå att man begravt något djupt i en byrålåda anses vara rent förtal.
Debattartikel är enbart publicerad i Melleruds Nyheter.
Innebörden av att renovera husen skulle ge en begränsad handlingsfrihet under två till sex år och är ingen framkomlig väg.

Debatten om kommunen bostadsbrist och hur den ska lösas startades med en debattartikel från de fyra oppositionspartierna (kd), (mp), (v) och (kim) Melleruds Nyheter och på Mellerud1. Hela artikeln kan ni läsa här:
Majoriteten håller med oppositionen om det det finns ett behov av mera bostäder och att detta behov sannolikt kommer att öka. Däremot är det ren nonsens att tro att detta bäst löses genom en renovering av de utdömda fastigheterna på Ugglan (Torstenssonshusen).
Man avvisar också påståendet om att det finns andra statliga medel än de som kan sökas hos Länsstyrelsen eller Migrationsverket och som är villkorat för enbart nyanlända.
- Innebörden av detta är begränsad handlingsfrihet under minst två till sex år framåt, vilket vi inte tycker är en framkomlig väg för att tillgodose behovet för alla.
Tommy W Johansson (s)

Om Torstenssonshusen varit i sådant skick att det långsiktigt varit försvarbart att renovera hade man redan påbörjat detta. En samlad bedömning av kommunens egen personal och Melleruds Bostäder ligger bakom ställningstagandet.
-Detta har också kommunens tjänstemän tjänstemän redovisat för kommunstyrelsen.
Gunnar Karlsson (c)

Hur vill man lösa situationen?
Vi väljer därför att ge Melleruds Bostäder uppdrag att i ett första steg påbörja byggnation av minst 20 nya lägenheter med start under 2016. Kommunen har dessutom påbörjat arbetet med ett antal nya detaljplaner för att öka beredskapen för kommande byggnation.
Dessutom ser man nu över ett antal andra möjligheter att få lägenheter centrumnära i och med köpet av kommunfastigheten.
- De här åtgärderna borde inte vara inte vara okända för någon av debattörerna och då påstå att vi begravt något djupt i en byrålåda är rent förtal.
Debattartikeln är undertecknad av Tommy W Johansson (s) och Gunnar Karlsson (c)


onsdag 9 mars 2016

Ängenäsbygget i fullmäktige


Det kontroversiella nybygget på Ängenäs, som en oenig byggnadsnämnd beslutade om för ett tag sedan, blir nu föremål för debatt i kommunfullmäktige. Det är Pål Magnussen (v), som ställer frågor i en interpellation till byggnadsnämndens ordförande Karin Hilmér (c). En interpellation innebär, om den får ställas av fullmäktige, att alla ledamöter kan delta i debatten. (V) har ingen ledamot i byggnadsnämnden och har inte haft möjlighet att ställa frågor där. Det kan bli en intressant debatt, där Kristdemokraterna och Kommunpartiet väntas delta.
Frågan är inte föremål för någon form av beslut i fullmäktige. Den är redan avgjord i byggnadsnämnden.
Interpellationen är uppdelad i flera frågor. Till att börja med undrar Magnussen hur ordförande resonerade när hon första gången ärendet fanns med i föredragningslistan, strök punkten utan motivering.
Han undrar också hur hon motiverar att ärendet hänvisats till bygglovshandläggaren eftersom majoriteten anser att det följer detaljplanen, något som Magnussen ställer sig frågande till.
Slutligen ställer han dessa frågor:
Är detta riktigt; anser byggnadsnämnden att det går att slå ihop flera tomter för att på det viset möjliggöra byggnader som är större än det som detaljplanen tillåter. Varför ska vi då ta med dessa detaljer i planen? Är det bara möjligt att göra det på en viss del av Ängenäsområdet; och i så fall varför? Vad säger SKL? Har nämnden konsulterat juridisk kompetens i ärendet?
Hur har du resonerat när du inte anser att övriga som bor i området ska få yttra sig över det planerade bygget?
Vi har tidigare skrivit om ärendet i följande artiklar:
Förvirring efter nämndens möte om Ängenäs
Kristdemokraterna och Kommunpartiet emot Ängenäsbygget
Mygel i Mellerud? Del 2 
Mygel i Mellerud?


Pål Magnussen (v)
Hela interpellationen följer här:

Till kommunfullmäktige i Mellerud. Interpellation till Byggnadsnämndens ordförande Karin Hilmér med anledning av byggplaner på Ängenäsområdet.

Med anledning av den aktivitet som pågår på Ängenäs vill jag veta vad som hänt och hur byggnadsnämnden resonerat. Jag hoppas att vi förutom de bostäder som området är ämnat för ska kunna bygga ett äldreboende i området och är allvarligt över de allt envisare rykten som gör gällande att byggnadsnämnden tänker släppa igenom bygget av en industribyggnad på området. Om nämnden tillåter en industribyggnad i strid med gällande detaljplan äventyras karaktären och den framtida utvecklingen av hela området. Ingen vet vad byggnaden kan komma att användas till i framtiden.
Vid nämndens januarimöte fanns en fråga om bygglov i kvarteret Pluta med på dagordningen. I protokollet nämns ingenting om hur ärendet behandlats. Med tanke på att byggnadsnämnden ägnar sig åt myndighetsutövning undrar jag om det verkligen är förenligt med nämndens uppdrag att hantera ett ärende på det viset. Vad säger SKL? Hur har du som ordförande resonerat?
Envisa rykten i media gör också gällande att nämnden anser att ärendet kan hanteras av bygglovshandläggaren trots att de ansökta byggnaderna inte är möjliga att uppföra enligt gällande detaljplan. En majoritet vid nämndens februarimöte har röstat för att ärendet ska anses följa gällande detaljplan och därmed hanteras enligt gällande delegationsordning. Stämmer detta och hur har du resonerat?
För att bygga i den storlek som ansökts måste byggrätten för flera tomter slås samman och det kan knappast vara tanken med detaljplanens beskrivning av byggrätten. Det finns flera personer som ifrågasatt den här möjligheten men då fått svaret att det är möjligt just på det aktuella markavsnittet och inte skulle vara möjligt i andra delar av området. De aktuella tomterna ligger så vitt jag förstått i anslutning till den gata som leder in på Ängenäsområdet och de borde enligt min mening, inte minst av den anledningen, anses som mer känsliga för avvikelser från detaljplanen. I mina öron rimmar hela resonemanget illa utifrån likabehandlingsprincipen som kommunen är skyldig att följa. Jag ställer därför denna fråga till dig; Är detta riktigt; anser byggnadsnämnden att det går att slå ihop flera tomter för att på det viset möjliggöra byggnader som är större än det som detaljplanen tillåter. Varför ska vi då ta med dessa detaljer i planen? Är det bara möjligt att göra det på en viss del av Ängenäsområdet; och i så fall varför? Vad säger SKL? Har nämnden konsulterat juridisk kompetens i ärendet?
I ärenden som rör byggnationer är det mycket viktigt att grannar och andra berörda får en möjlighet att yttra sig över planerna. Med tanke på att övriga egnahemsägare följt gällande detaljplan när det gäller sina fastigheter tycker jag att det är anmärkningsvärt och tråkigt att dessa inte getts möjlighet att yttra sig i ärendet. Hur har du resonerat när du inte anser att övriga som bor i området ska få yttra sig över det planerade bygget?

Mellerud den 7 mars 2016
Pål Magnussen (v)

tisdag 8 mars 2016

God ekonomi i Mellerud


Bokslutet för 2015 visar att Mellerud fortsätter att ha en god ekonomi. Överskottet blev 16,7 miljoner kronor och tillsammans med kommunens bolag blev det sammanlagt 21,3 miljoner kronor. Detta är visserligen något sämre än budget, som var på 24,2 miljoner kronor. Detta förklaras med att verksamheterna tilldelats 1,1 miljoner kronor extra i ett tilläggsbudget.
Kommunalrådet Tommy W Johansson (s) har därför all anledning att känna sig nöjd när han sammanfattar det gångna året. Han konstaterar att året mycket handlat om att hantera den stora flyktingströmmen till Europa och Sverige. Alla har inte tagit lika stort ansvar, vare sig i Europa eller i Sverige.
- Vi i Mellerud har därför fått ta ett mycket stort ansvar och gjort det på ett mycket bra sätt. Jag är stolt över hur kommunens anställda har hitta olika lösningar på svåra lokal- och personalfrågor samt hur frivilliga har engagerat sig i arbetet med asylsökande, skriver han i sin kommentar till bokslutet.
Glädjande är att befolkningen fortsätter att öka och detta beror inte bara på de nyanlända, utan att fler också väljer att bosätta i kommunen.
- En viktig bidragande orsak till detta är de förbättrade kollektiva rese möjligheterna på senare år, långsiktigt en av de viktigaste frågorna att jobba med. För våra framtida möjligheter till en bra skola samt en bra vård och omsorg är befolkningsökningen av central betydelse för att stärka vår ekonomi ytterligare.
Mer folk betyder behov av fler bostäder.
- Vi har kommit så långt i vår planering och dialog med Melleruds Bostäder så att nybyggnation kan påbörjas kommande år.
Liksom många andra kommuner har Mellerud tyvärr haft svårt med rekrytering av personal både till kultur- och utbildningsförvaltningen och Socialförvaltningen. Detta har tyvärr ökat arbetsbelastningen på ett oönskat sätt men verksamheten har ändå genomförts på ett bra sätt tack vare lojala medarbetare.
Under 2015 har befolkningen ökat med 233 invånare. 87 barn föddes, vilket är tre fler än föregående år. Den 31/12 2015 hade Melleruds kommun 9 169 invånare. Inte något år sedan kommunen bildades (1972) har det varit en så stor befolkningsökning. Kommunen är nu tillbaka på den invånarnivå som fanns för 4-5 år sedan.
Mellerud har under de senaste 10 åren haft en sjunkande arbetslöshet. Under 2015 steg den dock kraftigt och det beror på flyktingmottagandet, samtidigt har väldigt många fått arbete med mottagningen av flyktingarna.
Kommunen har självfinansierat samtliga investeringar som utförts under året.
Ett litet störningsmoment är soliditeten. Den har genom åren blivit bättre, men är fortfarande negativ. I budget för 2016 hoppas man på en positiv soliditet.
Kostnadsutjämningssystemet gav Mellerud 20,1 miljoner kronor, vilket tillsammans med kommunalskatten är kommunens viktigaste inkomstkällor.
Den som vill läsa hela bokslutet hittar den här:

söndag 6 mars 2016

Jag är inte medlem i Kommunpartiet


Det verkar surras en hel del på vårt kära kommunkontor om Mellerud1. Någa tycks vara ganska upprörda. Naturligtvis glädjande att en enkel blogg och sida på Facebook engagerar. Ännu mer glädjande är det gensvar den fått av ”vanligt folk” i kommunen. Att på denna korta tid passera 550 personer som gillar/följer oss på Facebook är över förväntan. En del artiklar har haft en räckvidd på cirka 2000 personer, vilket väl motsvarar möjliga läsare. Konkret på bloggen har några artiklar faktiskt lästs av över 500 personer. Det stimulerar att jobba vidare och utveckla Mellerud1. Ni som tycker att vi gör ett hyggligt jobb kan ju gärna uppmana era vänner att börja följa oss.

Till att börja med vill jag dementera ett av de rykten som sprids bland tjänstemännen på kommunkontoret:
Jag är inte medlem i Kommunpartiet!
Kommunchefen och ekonomichefen har sett på mig på två möten med partiet innan Mellerud1 startades. Partiet har öppna mötet dit alla är välkomna, medlemmar såväl som icke medlemmar.
Vid mötena lämnade de båda kommuntjänstemännen intressant information om kommande äldreboende och kommunens ekonomi.
Jag har dock stor respekt för Jörgen Erikssons engagemang och kunskap i de frågor han engagerar sig i. Det är hög tid att det åter dyker upp en politiker som tar strid och är lite obekväm.
Kommunen mår bra av en aktiv opposition, som gör att alla beslut inte fattas av en liten krets politiker och tjänstemän . Man kan bara hoppas andra politiker följer på så vi får en öppenhet kring olika beslut. Öppenhet och debatt tjänar alla på.
Mellerud1 har ambitionen att medverka till denna öppenhet gentemot beslutsfattares och tjänstemäns uppdragsgivare allmänheten. Vi vill gärna bli ett forum där olika frågor diskuteras, men också lyfta fram frågor som inte vill visas öppet.
En sådan fråga är rivningen av Torstenssonshusen. Denna fråga vill kommunstyrelsens arbetsutskotts majoritet ska stanna i utskottet.
Om det är möjligt eller inte att renovera husen har jag ingen uppfattning om. Att det är brist på bostäder är en realitet. Hur löser vi detta och hur får vi fram bostäder som alla har råd att bo i? Borde inte detta var en fråga för en öppen debatt, där det hela så småningom avgörs i den demokratiskt valda kommunfullmäktige? Det var fullmäktige som en gång beslutade köpa husen.

Slutligen så finns alla möjligheter att kontakta Mellerud1 om det är något man vill att vi ska skriva om. Gör det via telefon, mejl eller som meddelande på Facebook. Självklart har du rätt att vara anonym.
Är det något man är missnöjd med av det vi publicerat kan man också kontakta oss. Det är kanske bättre än att springa omkring och vifta med papper i maktens korridorer.

Christer Andersson

torsdag 3 mars 2016

Debatt: SD vill kvotera bostäder till svenskfödda


Både tillgång till bostad och hyrorna är ett problem idag. Det är inte som förr, att när det var dags att flytta hemifrån så var det given sak att man fick tag i en lägenhet med en hyra man klarade av. Eller när det var dags att byta upp eller ned sig.
Idag är det,som ni påpekar lång kö till det bostadsbestånd vi har,och något måste naturligtvis göras. Att budgetrenovera Torstenssonhusen skulle ju naturligtvis kunna vara ett alternativ, men vad händer då,om detta blir verklighet? Man kan lätt föreställa sig ett starkt segregerat bostadsområde,där företrädesvis nyanlända fyller upp husen ganska snabbt. Risken är stor att detta scenario blir verklighet hur vi än gör, bygger nytt eller väljer att renovera redan existerande bostäder. 
Vi vill inte se en utveckling där den sortens undanträngningseffekter drabbar våra svenskfödda ungdomar framförallt. S amma problematik finns ju naturligtvis för alla grupper, men ungdomen är trots allt vår framtid. De måste vilja stanna här,och känna att det finns plats för dom också. Vi vill se ett kvoteringssystem där kommunala bostäder viks för svenskfödda,annars är risken uppenbar att ungdomen väljer att lämna Mellerud,och lägga sina framtida skatter någon annanstans. 

Sverigedemokraterna
Mellerud

Debattartikeln från Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Kommunpartiet och Kristdemokraterna hittar ni här: http://mellerudett.blogspot.se/2016/03/debatt-renovera-torstenssonshusen.html
 

onsdag 2 mars 2016

Förvirring efter nämndens möte om Ängenäs

Tycker vår bild stämmer rätt bra:-)

Det verkar ha rått förvirring på byggnadsnämndens möte när den kontroversiella nybyggnationen på Ängenäs behandlades. Den förvirring har fortsatt även efter mötet och man kan till och med undra om alla ledamöter varit på samma möte. Frågan är också om det ens formellt har fattades något beslut i ärendet.
Jag ska erkänna att jag inte läste protokollet från nämndens möte tillräckligt noga. Anledningen var att resultatet var det förväntade. Lite vårdslöst använde jag ordet ”röstade” när jag redovisade hur de olika ledamöterna ställts sig i frågan.
Detta föranledde en kommentar från den gode Lars Nilsson, informationsansvarig på kommunen, som påpekade följande:
 - Protokollet ligger på Melleruds kommuns hemsida. Där finns också reservationerna. Det framgår dock inte av protokollet att det förekommit någon votering i frågan. Om det hade förekommit borde det funnits med en voteringslista
Jag svarade att det inte förekom någon votering, men den som inte reserverar sig deltar i beslutet.
Nilsson gav inte upp:
 - Har det inte begärts votering finns det ingen dokumentation av vem som röstade hur, vilket ni säger er redovisa, eftersom det inte förekommit någon formell omröstning. Verkar mycket märkligt att lämna en reservation utan att först ha begärt votering.
Jag håller inte med Nilsson i något det han skriver och anser det han påstår inte stämmer. Även om det inte fanns någon votering, fanns det bara en reservation.Det gjorde dock att jag kontrollerade med Jörgen Eriksson (KiM), som hade reserverat sig. Nu börjar konstigheterna på riktigt.

Yrkanden inte med
Protokollet var av allt att döma felaktigt. Kommunpartiets yrkande fanns inte med och inget resultat från röstningen, Även om det inte skedde någon votering, måste det ha skett någon form av röstning.
Nilsson:
- När ärendet avgörs genom acklamation, dvs att ordförande frågar på förslagen och man svarar i kör, görs ingen registrering av vem som röstar hur eftersom man inte frågar var och en individuellt. Sättet för en politiker att få det dokumenterat hur han/hon röstat är att begära votering. I den mån Kommunpartiet gjort ett formellt yrkande på avslag och det inte skrivits in i protokollet är detta fel. Det ärt ordförande och protokollsjusterarens sak att vid justeringen kontrollera att så har skett. 
Frågan man kan ställa sig är varför någon inte skulle vilja stå för ett beslut man varit med att fatta? Sista meningen är dock viktig att notera när vi går vidare.
Det kom nämligen ett privat meddelande från en kommunpolitiker:
- Du bör nog kontrollera dina källor. Enligt en av de politiker som var med på Byggnadsnämndens senaste möte förekom det aldrig någon omröstning i Ängenäsärendet, vare sig acklamation eller votering, av det enkla skälet att ingen, inte ens KP-ledamoten som sedan reserverade sig, la något formellt yrkande på avslag. Så protokollet stämmer, däremot inte ditt påstående om att du kan redovisade vem som röstade hur.
Svar: Det fanns ett yrkande på återremiss från Kommunpartiet, omröstning skedde med handuppräckning.
- Inte enligt den ledamot jag pratade med. Enligt den personen fanns inga formella yrkanden alls. Och omröstningar i nämnder ska aldrig ske med handuppräckning. I så fall har ett allvarligt fel begåtts. Men imorgon träffar jag tre till som var med på mötet. Jag ska kolla med dem.
Har pratat med ytterligare personer och ingen kan påminna sig om något formellt yrkande från KP eller att det skulle ha förekommit votering. Däremot minns de att KD-ledamoten, som var ersättare på mötet och lämnade en protokollsanteckning, lämnade salen två gånger under ärendets behandling för att svara på mobilsamtal. Det innebär att han lämnade en protokollsanteckning utan att ha hört allt som sades i ärendet. Det kanske skulle vara värt en granskning. 
Enligt ledamöter närvarande på mötet hade alltså inga yrkanden skett och ingen omröstning ägt rum. Handuppräckning är inte alls förbjudet, även om det inte är kutym att använda det. Man kan se det som en försöksomröstning eller förstärkt acklamation. 
Eftersom ovanstående påståenden gav intryck av ett mycket märkligt möte, där Jörgen Eriksson hade reserverat sig utan något eget yrkande, så tog jag kontakt med honom.

Oerfaren
Jörgen Eriksson gör sin första mandatperiod som kommunpolitiker. Han erkänner utan förbehåll att han är oerfaren och inte känner till all formalia. 
- Den kunskapen räknar jag med finns hos de som leder mötet.
På det aktuella mötet var det första gången Jörgen Eriksson förstod att han skulle bli tvungen att reservera sig.
- Jag var osäker hur jag skulle bete mig, men uppmanades att komma med ett yrkande. Jag yrkade då på återremiss och att grannarna skulle få möjlighet att yttra sig. Kent Bohlin (s) yrkade då på att ärendet skulle avgöras samma dag.
Ordförande frågade då på de olika förslagen och ledamöterna räckte upp handen. Detta verkade ha varit en spontan reaktion på att Eriksson räckte upp handen för sitt förslag.
- Eftersom jag var ensam kändes det onödigt att begära en votering, utan jag bara reserverade mig till förmån för mitt eget förslag om återremiss.

Beslutades aldrig
Nu fanns alltså ett beslut om att ärendet skulle avgöras samma dag. Detta borde alltså ha följts av ett beslut att anta föreliggande förslag. Det har av allt att döma inte skett, så egentligen har aldrig något beslut fattats i sakfrågan.
- Hade detta skett skulle jag ha reserverat mig, säger Jörgen Eriksson.

Att det blev som det blev kan till en del skyllas på en oerfaren mötesledning och en ovana vid att att hantera reservationer och protokollsanteckningar. Nu fanns det närvarande ledamöter i nämnden med lång erfarenhet av det politiska arbetet. Varför ställde de inte upp och hjälpte mötesledningen? Möjligen skulle protokollet kunna överklagas, men det innebär bara att ärendet skjuts upp en månad.

Det finns dock frågor att ställa. Varför förnekade närvarande ledamöter för sin kollega att det förekom yrkanden och omröstning? Detta råder det numera ingen tvekan om. Det råder inte heller någon tvekan om att protokollet är felaktigt. Varför inte stå upp för att det blivit fel och visa en vilja att rätta till det?
Slutligen en kommentar till lågvattenmärket att anmärka på att Kristdemokraternas Jan Berglöv under några korta ögonblick lämnade mötet för att svara i telefon. Detta är naturligtvis inte önskvärt, men alla vet att Berglöv ingår i kommunens posam-grupp och samtalen kan vara från någon som behöver hjälp.
Här finns vår artikel i ärendet med reservation, protokollsanteckning och nämndens protokoll:

tisdag 1 mars 2016

Debatt: Renovera Torstenssonshusen


Fler hyresrätter snabbt!

Bostadssituationen i Mellerud har svängt på bara några år och just nu är behovet av lägenheter mycket stort. Bostadskön har växt till flera hundra.
Läget är akut men med den bostadspolitiska planen som grund borde man kunna agera snabbt.
Det tar tid att göra detaljplaner, upphandla och bygga och dessutom till hyror som människor har råda att betala.
Ett av de snabbaste sätten att få fler lägenheter redan under 2016 är att renovera husen i kvarteret Ugglan. Det har alltsedan kommunen köpte området funnits flera olika renoveringsförslag, men dessa har begravts djupt ner i någon låda i kommunhuset. Majoriteten har förkastat dessa för att det skulle bli dyrare än att bygga nytt. Det är självklart att det kan bli dyrare än nyproduktion om man ska ha guldhandtag och handmålade kakelplattor. Vid en stramt hållen projektering med fokus på funktionalitet och energieffektivitet borde det gå att renovera dessa för halva nyproduktionspriset. Dessutom finns det statliga medel just nu för att renovera och då kommer hyrorna att hamna på en nivå som vanliga Mellerudsbor klarar att betala!
Den passivitet som kommunens styrande majoritet nu uppvisar får Melleruds chans till expansion och utveckling att stelna, krympa och gå om intet.

Jörgen Eriksson  Pål Magnussen  Tony Johansson  Daniel Jensen
(KiM)                 (V)                     (Mp)                    Kd)