torsdag 17 mars 2016

Kommunens ansvar att folk har nånstans att bo

I kvarteret Järven planerar kommunen bygga 20 lägenheter

Att det finns bostäder till kommuninvånarna är kommunens ansvar. Det betyder inte att man måste bygga i egen regi eller genom egna bostadsbolag, men var ansvaret ligget är tydligt.
Frågan är högaktuell i Mellerud med en bostadskö på cirka 500 personer. En debatt förs också kring hur behovet bäst tillgodoses.

Kommunens ansvar och befogenheter regleras bl.a. i tre ramlagar och i lagen om kommunens bostadsförsörjningsansvar. (SFS 2000:1383)
De tre lagarna är:
Kommunallagen (SFS 1991:900)
som bl.a. ger kommunen rätt att skapa och driva bostadsföretag (Melleruds Bostäder)
Plan- och bygglagen (SFS 1987:10)
som bl.a. genom planmonopolet och markanvändning ger kommunen ansvar för att goda boendemiljöer skapas;
Socialtjänstlagen (SFS 2001:453)
som bl.a. genom regeringsformens bestämmelser ger det allmänna ansvar för den enskildes rätt till bostad.

För bostadsplaneringen har kommunen i tre övergripande verktyg. Det är översiktsplanen, detaljplaner och ett bostadsförsörjningsprogram.
Översiktsplanen är som framgår av namnet en övergripande plan, som pekar ut vad marken i kommunens ska användas till, vilket förutom bostäder kan vara för t ex industri, rekreation eller naturreservat.
Detaljplanerna styr vilken byggnation som får finnas inom olika områden. Frågan är ju aktuell genom debatten kring den omstridda byggnationen på Ängenäsområdet. Det finns många detaljplaner i kommunen. De äldsta är från 1924, men när det gäller de gamla planerna handlar det om etablerade bostadsområden sedan den tiden, t ex det mellan tomtemuseét och Storgatan.
Den som är intresserad av hur detaljplanerna för olika områden ser ut, kan hitta detta på kommunens hemsida, länk direkt till planerna finns längst ner på sidan. Här finns kartor och planbeskrivningar, men även översiktsvyer. Mycket bra och lättanvänt verktyg även för en novis.

Inaktuellt
Kommunens bostadsförsörjningsprogram sträcker sig från 2011 – 2016 och är inaktuellt, eftersom utvecklingen gått i annan riktning än vad som förutspåddes när det upprättades. Egentligen hade det ändå varit ett alldeles utmärkt redskap om man följt lagen och uppdaterat det varje år.
Enligt lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar ska fullmäktige varje år anta rikt-
linjer för bostadsförsörjningen. Portalparagrafen stadgar att kommunen ska planera bo-
stadsförsörjningen för att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder
och för att främja att ändamålsenliga åtgärder för bostadsförsörjningen förbereds och genomförs”

När programmet upprättades var befolkningsutvecklingen negativ och föreslagna åtgärder handlade mycket om vad man kunde göra för att bryta trenden. I programmet räknar man inte med att bygga några bostäder i kommunal regi, vilket inte heller skett sedan 2006, då 38 lägenheter byggdes i kvarteret Kransen i centrum av tätorten.
Kommunen sade sig ha mycket god ”beredskap” och kort planeringstid när det gäller nybyggnation av både bostäder och lokaler för företag. Ett flertal områden fanns redan planerade.
I programmet finns dock inga konkreta uppgifter om var denna nybyggnation planeras, om man tänker sig bygga i kommunal regi.
Samma argument upprepas nu av kommunens majoritet (s) och (c). I kvarteret Järven mellan Långgatan och Järnvägen finns i detaljplanen inritat ytterligare fyra hyreshus. Översiktsplanen säger dock att inga bostäder får byggas närmare järnvägen än 100 meter av säkerhetsskäl, vilket torde innebära att två av husen faller bort
Det är också i här som man nu planerar att i år uppföra 20 lägenheter. Uppdraget ligger hos Melleruds Bostäder.
Nu finns ju också plats där Torstenssonhusen tidigare fanns, men där finns såvitt bekant inga färdiga planer.
I programmet har man skrivit följande och frågan är i vilken utsträckning man levt upp till detta?

Viktiga utmaningar i nuläget
1. Använd en utvecklad boendeplanering som ett redskap i kommunens övergripande strategiska planering.
2. Främja så långt man förmår verksamhet inom byggsektorn. Med syftet att bl.a. motverka en för stor nedgång av produktionsresurserna under nuvarande svaga marknad eftersom det medför betydande svårigheter och stora kostnader att starta om när konjunkturen väl vänder.
3. Sök upprätthålla ett bostadsbyggande med sådan omfattning och sådant innehåll att
låsningar inom bostadsmarknaden motverkas. Underlätta för att en tillräcklig omsättning av bostäder äger rum i beståndet så att hushållen kan anpassa sina förändrade bostadsbehov.
4. Uppmärksamma behov och främja anskaffningen av lämpliga bostäder för grupper som
själva inte förmår göra sig gällande på bostadsmarknaden.

Spontant känns det som den kommunala aktiviteten inom området varit mycket begränsat de senaste 10 åren. En del privata initiativ har tagits, men det känns som man står ganska tomma inför de utmaningar som nu väntar. Och nya detaljplaner är inget man snyter ur näsan.

Christer Andersson


 Vi har 730 personer registrerade i vår bostadskö. Flest i Mellerud men det börjar även bli
ganska många i Åsensbruk och Dals Rostock. Hur mycket ”luft ” det är i kön är svårt att säga.
Många nyanlända är registrerade i många kommuner har vi förstått och bosätter sig där de
först får en egen lägenhet.

Mvh
Solveig Ågren Källén


Christer Andersson

Länkar:




1 kommentar:

  1. 750 personer i kö och eventuellt 20 lägenheter klara inom ett år i bästa fall- Verkar som man är lite yrvakna där i röda huset bredvid torget

    SvaraRadera