onsdag 2 mars 2016

Förvirring efter nämndens möte om Ängenäs

Tycker vår bild stämmer rätt bra:-)

Det verkar ha rått förvirring på byggnadsnämndens möte när den kontroversiella nybyggnationen på Ängenäs behandlades. Den förvirring har fortsatt även efter mötet och man kan till och med undra om alla ledamöter varit på samma möte. Frågan är också om det ens formellt har fattades något beslut i ärendet.
Jag ska erkänna att jag inte läste protokollet från nämndens möte tillräckligt noga. Anledningen var att resultatet var det förväntade. Lite vårdslöst använde jag ordet ”röstade” när jag redovisade hur de olika ledamöterna ställts sig i frågan.
Detta föranledde en kommentar från den gode Lars Nilsson, informationsansvarig på kommunen, som påpekade följande:
 - Protokollet ligger på Melleruds kommuns hemsida. Där finns också reservationerna. Det framgår dock inte av protokollet att det förekommit någon votering i frågan. Om det hade förekommit borde det funnits med en voteringslista
Jag svarade att det inte förekom någon votering, men den som inte reserverar sig deltar i beslutet.
Nilsson gav inte upp:
 - Har det inte begärts votering finns det ingen dokumentation av vem som röstade hur, vilket ni säger er redovisa, eftersom det inte förekommit någon formell omröstning. Verkar mycket märkligt att lämna en reservation utan att först ha begärt votering.
Jag håller inte med Nilsson i något det han skriver och anser det han påstår inte stämmer. Även om det inte fanns någon votering, fanns det bara en reservation.Det gjorde dock att jag kontrollerade med Jörgen Eriksson (KiM), som hade reserverat sig. Nu börjar konstigheterna på riktigt.

Yrkanden inte med
Protokollet var av allt att döma felaktigt. Kommunpartiets yrkande fanns inte med och inget resultat från röstningen, Även om det inte skedde någon votering, måste det ha skett någon form av röstning.
Nilsson:
- När ärendet avgörs genom acklamation, dvs att ordförande frågar på förslagen och man svarar i kör, görs ingen registrering av vem som röstar hur eftersom man inte frågar var och en individuellt. Sättet för en politiker att få det dokumenterat hur han/hon röstat är att begära votering. I den mån Kommunpartiet gjort ett formellt yrkande på avslag och det inte skrivits in i protokollet är detta fel. Det ärt ordförande och protokollsjusterarens sak att vid justeringen kontrollera att så har skett. 
Frågan man kan ställa sig är varför någon inte skulle vilja stå för ett beslut man varit med att fatta? Sista meningen är dock viktig att notera när vi går vidare.
Det kom nämligen ett privat meddelande från en kommunpolitiker:
- Du bör nog kontrollera dina källor. Enligt en av de politiker som var med på Byggnadsnämndens senaste möte förekom det aldrig någon omröstning i Ängenäsärendet, vare sig acklamation eller votering, av det enkla skälet att ingen, inte ens KP-ledamoten som sedan reserverade sig, la något formellt yrkande på avslag. Så protokollet stämmer, däremot inte ditt påstående om att du kan redovisade vem som röstade hur.
Svar: Det fanns ett yrkande på återremiss från Kommunpartiet, omröstning skedde med handuppräckning.
- Inte enligt den ledamot jag pratade med. Enligt den personen fanns inga formella yrkanden alls. Och omröstningar i nämnder ska aldrig ske med handuppräckning. I så fall har ett allvarligt fel begåtts. Men imorgon träffar jag tre till som var med på mötet. Jag ska kolla med dem.
Har pratat med ytterligare personer och ingen kan påminna sig om något formellt yrkande från KP eller att det skulle ha förekommit votering. Däremot minns de att KD-ledamoten, som var ersättare på mötet och lämnade en protokollsanteckning, lämnade salen två gånger under ärendets behandling för att svara på mobilsamtal. Det innebär att han lämnade en protokollsanteckning utan att ha hört allt som sades i ärendet. Det kanske skulle vara värt en granskning. 
Enligt ledamöter närvarande på mötet hade alltså inga yrkanden skett och ingen omröstning ägt rum. Handuppräckning är inte alls förbjudet, även om det inte är kutym att använda det. Man kan se det som en försöksomröstning eller förstärkt acklamation. 
Eftersom ovanstående påståenden gav intryck av ett mycket märkligt möte, där Jörgen Eriksson hade reserverat sig utan något eget yrkande, så tog jag kontakt med honom.

Oerfaren
Jörgen Eriksson gör sin första mandatperiod som kommunpolitiker. Han erkänner utan förbehåll att han är oerfaren och inte känner till all formalia. 
- Den kunskapen räknar jag med finns hos de som leder mötet.
På det aktuella mötet var det första gången Jörgen Eriksson förstod att han skulle bli tvungen att reservera sig.
- Jag var osäker hur jag skulle bete mig, men uppmanades att komma med ett yrkande. Jag yrkade då på återremiss och att grannarna skulle få möjlighet att yttra sig. Kent Bohlin (s) yrkade då på att ärendet skulle avgöras samma dag.
Ordförande frågade då på de olika förslagen och ledamöterna räckte upp handen. Detta verkade ha varit en spontan reaktion på att Eriksson räckte upp handen för sitt förslag.
- Eftersom jag var ensam kändes det onödigt att begära en votering, utan jag bara reserverade mig till förmån för mitt eget förslag om återremiss.

Beslutades aldrig
Nu fanns alltså ett beslut om att ärendet skulle avgöras samma dag. Detta borde alltså ha följts av ett beslut att anta föreliggande förslag. Det har av allt att döma inte skett, så egentligen har aldrig något beslut fattats i sakfrågan.
- Hade detta skett skulle jag ha reserverat mig, säger Jörgen Eriksson.

Att det blev som det blev kan till en del skyllas på en oerfaren mötesledning och en ovana vid att att hantera reservationer och protokollsanteckningar. Nu fanns det närvarande ledamöter i nämnden med lång erfarenhet av det politiska arbetet. Varför ställde de inte upp och hjälpte mötesledningen? Möjligen skulle protokollet kunna överklagas, men det innebär bara att ärendet skjuts upp en månad.

Det finns dock frågor att ställa. Varför förnekade närvarande ledamöter för sin kollega att det förekom yrkanden och omröstning? Detta råder det numera ingen tvekan om. Det råder inte heller någon tvekan om att protokollet är felaktigt. Varför inte stå upp för att det blivit fel och visa en vilja att rätta till det?
Slutligen en kommentar till lågvattenmärket att anmärka på att Kristdemokraternas Jan Berglöv under några korta ögonblick lämnade mötet för att svara i telefon. Detta är naturligtvis inte önskvärt, men alla vet att Berglöv ingår i kommunens posam-grupp och samtalen kan vara från någon som behöver hjälp.
Här finns vår artikel i ärendet med reservation, protokollsanteckning och nämndens protokoll:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar